Cena
MAXECO

Jakým chybám se vyhnout při pokládce podlahy?

Nyní už víme, jak vybrat podlahovou krytinu(odkaz), proč je důležitý tepelný odpor(odkaz)a jak zamezit obtěžujícímu hluku(odkaz). V posledním díle našeho seriálu se zaměříme na kvalitní pokládku podlahy a řekneme si, na co si dát pozor, aby nám podlaha vydržela ideálně celý život.
Jakým chybám se vyhnout při pokládce podlahy?

Dvakrát měř...

Výše řečené platí o to víc, pokud se chystáte do podlahy instalovat i podlahové topení. Zásah do již položené podlahy, obzvlášť jedná-li se například o keramické dlaždice, není nic příjemného. Ať už si tedy podlahu pokládáte sami, nebo jste si na to najali firmu, věnujte pozornost především těmto bodům:

Pozor na vlhkost

Mnoho lidí se domnívá, že vlhkost hraje roli jen u dřeva. Není tomu tak. Vlhkost je důležitá při montáži jakékoliv podlahy a podlahového topení. Problém často nastává u novostaveb, kde není dostatek času na to, aby beton vyzrál. Maximální vlhkost podkladu v den pokládky podlahy a montáže podlahového topení by neměla být více než 1,5% u cementového potěru a 0,3% u anhydridového základu. Pamatujte také na to, že podlahu byste měly nechat aklimatizovat. To platí především u dřevěných či plovoucích podlah. Ty by proto měly být umístěny alespoň 24 hodin před pokládáním v místnosti, kde budou namontované.

Důvěřuj, ale prověřuj

Spoléháte na výrobce, případně prodavače v prodejnách? Než slepě důvěřovat, raději si sami zjistěte technické parametry a potřebné detaily. U podlahového topení se jedná především o tepelný odpor a vodivost zvoleného materiálu. Stane se, že výrobce vám podlahu doporučí i pro podlahové topení, aniž by její parametry splňovaly předepsané a důležité normy. Ve výsledku tak akorát utratíte víc za topení a příliš se doma neohřejete. Podobně si raději i u montážního materiálu zkontrolujte, zda je vhodný pro podlahové topení. Ne všechny materiály dobře snášejí vyšší teploty. 

Nesprávný základ

I když není nakonec vidět, právě podklad je stěžejní proto, aby podlaha nejen dobře vypadala, ale byla i funkční. Velkým problémem mohou být výškové rozdíly. Pokud se nevyrovnají, přenášejí se na další vrstvy. To má negativní vliv na samotnou podlahu (může docházet postupem času k defektům) i na podlahové topení, protože tím vzniká nestejnoměrná tloušťka topného potěru. Pokud je pak rozdíl větší než 3 cm, odrazí se to i na nerovnoměrnosti vytápění. 

Máte vše hotové?

Ještě než začnete pokládat podlahové topení a podlahu, zkontrolujte si, zda máte vše připravené. Řeč je především o omítkách, štucích, ale i elektroinstalaci, případně centrálním vysavači. V některých místnostech se to může týkat i odpadů či rozvodů vodoinstalace. Jednoduše řečeno, mělo by být hotovo vše, v čem by vám položená podlaha pak mohla překážet.

Nepodceňujte přípravu

Pokládáte si podlahu sami? Pak nespoléhejte na to, že se to „nějak udělá“, ale dobře si vše rozplánujte. Ideální je, pokud si položení podlahy předem nakreslíte. Abyste při pokládce náhodou nezjistili, že vám to jaksi nevychází. Stejně důležitý je i návod od výrobce. Každý typ podlahy vyžaduje jiný přístup i montážní materiál. Co se pak týče podlahového topení, je vzhledem ke složitosti postupu ale i záruce lepší přenechat montáž na profesionálech.

Autor: RNDr. Alexander Dzubaj, PhD

Nezávazná poptávka

Logo Maxeco
Vyplňte údaje níže a my Vás budeme
do 48 hodin kontaktovat s nabídkou.
Odesláním formuláře souhlasíte se zásadami zpracování osobních údajů.

Chcete se stát partnerem?